maandag 29 december 2008

Slibproces levert veel energie op

De activiteiten van slibverwerker GMB op het Zutphense bedrijventerrein De Mars leveren een hoop groene energie op. GMB verwerkt slib uit rioolzuiveringsinstallaties in heel Gelderland, de helft van Overijssel en een deel van Drenthe.
Een gebied waar 2,7 miljoen mensen wonen. Zij produceren - aldus een bekendmaking van GMB - jaarlijks 150.000 ton slib dat in vrachtwagens vanuit de zuiveringsinstallaties naar Zutphen wordt vervoerd.

Dit slib wordt vervolgens in de GMB-loodsen met hulp van houtsnippers gecomposteerd. Van de 150.000 ton blijft er na compostering minder dan 40.000 ton biobrandstof over. Verbranding in energiecentrales levert zoveel groene stroom op dat het in de vraag van 20.000 Zutphenaren zou kunnen voorzien.

Verder werkt GMB in Zutphen aan een plan voor de bouw van een vergistingsinstallatie. In zo'n installatie kan slib uit onder meer productieprocessen van bedrijven worden verwerkt. Dit is vaak niet geschikt om het te composteren.

Vergisten houdt in dat het slibafval in een gesloten tank zonder zuurstof wordt gestopt. Daarbij ontstaat methaangas, terwijl het slib vergaat. Het methaangas is prima brandstof voor een gasmotor waarmee groene energie wordt opgewekt. GMB schat in dat dit voldoende is om duizend huishoudens (2300 personen) van stroom te voorzien. GMB kan daarmee ook in zijn eigen energiebehoefte en die van de aanpalende rioolwaterzuivering voorzien. Ook de vrijkomende warmte wordt benut.

De Zutphense slibcomposteerder veroorzaakt praktisch geen 'geuroverlast' meer. Dat baseren het bedrijf op de enorme terugloop van het aantal klachten. Vorig jaar waren er maar 22 klachten van omwonenden. Het belangrijkst is het gesloten systeem. Dit voorkomt dat vervuilde lucht zich ongezuiverd in de omgeving kan verspreiden.

Ten behoeve van de reiniging wordt de gebruikte lucht 'gewassen' met zwavelzuur. Deze haalt de ammoniak uit de lucht. Uiteindelijk blijft vloeibare ammoniak over. Het aantal 'geureenheden' is dan teruggebracht van 500.000 tot 0,3. Te gering om te ruiken. Vervolgens verdwijnt die lucht uit de 85 meter hoge schoorsteen. De ammoniak kan weer als kunstmest worden hergebruikt.

Bron: destentor.nl

Geen opmerkingen: