maandag 23 juni 2008

Brandstofprijzen blijven stijgen

Sjeiks houden olie duur

De grote olieproducenten die afgelopen weekend in Jeddah (Saudi-Arabië) bijeen waren, zijn er niet in geslaagd concrete oplossingen uit te werken voor de hoge olieprijzen.
Koning Abdullah van Saudi-Arabië toonde zich bereid de olieproductie vanaf juli met tweehonderdduizend vaten per dag te verhogen tot een totaal van 9,7 miljoen. Maar hij vond weinig of geen steun bij de andere Opec-landen, behalve van Irak. Abdullah kondigde voorts aan 1 miljard dollar steun te willen geven aan de ontwikkelingslanden die het zwaarst door de hoge olieprijzen worden getroffen.

De meeste Opec-leden vinden dat de hoge olieprijzen niet veroorzaakt worden door een structurele wanverhouding tussen vraag en aanbod. Zij wezen nadrukkelijk de speculanten op de internationale oliemarkten met een beschuldigende vinger. 'We bestuderen de markt en komen in september samen om een beslissing te nemen. Nu zien we geen reden om de olieproductie op te drijven', zegt Opec-voorzitter Khelil, die ook de Algerijnse minister van Energie is.

In het slotcommuniqué ging vooral aandacht naar de nood aan grotere prijstransparantie op de oliemarkten, en tegelijk naar de nood aan investeringen in bijkomende productie én in hernieuwbare energiebronnen. Die vaagheid deed de Duitse minister van Economie, Michael Glos, verklaren dat hij vreest voor verder stijgende olieprijzen omdat de markten ontgoocheld zullen zijn over de uitkomst van deze top. Vorige week benaderde de olieprijs in New York de grens van 140 dollar.

Die hoge prijzen zorgen voor een nooit geziene bijkomende inkomstenstroom voor de grote olieproducenten. De olie-inkomsten van de zes Arabische monarchieën aan de Perzische Golf zullen dit jaar met bijna 75 procent stijgen in vergelijking met 2007. Voor Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Oman en Qatar gaat het om een stijging van 364 miljard dollar vorig jaar naar 636 miljard dollar dit jaar.

Het onderzoeksbureau Al-Shall verwacht dat de olie-inkomsten voor deze zes landen in 2009 tot 657 miljard dollar zullen stijgen. Meer dan de helft daarvan is bestemd voor Saudi-Arabië, de eerste olie-exporteur van de wereld. De zes Golfstaten, die over iets minder dan de helft van de wereldreserves beschikken, produceren samen ongeveer 16 miljoen vaten olie per dag, iets minder dan een vijfde van het wereldverbruik. (rtr)

vrijdag 20 juni 2008

Aangenamer Tanken

AangenamerTanken doe je thuis.
Wat zou het toch mooi zijn als je geen brandstofkosten meer hoefde te betalen voor je auto.
Wat zou het toch mooi zijn dat je huis gratis verlicht en verwarmd werd.
Is dat de ver van mijn bed show?
Toekomstmuziek?
Nee,
De elektrisch aangedreven ecomobielen bestaan al en zoeven al over de wegen.
De tijd van benzine of diesel tanken bij de pomp behoort definitief tot het verleden.
De ecomobielen worden namelijk voortbewogen door alternatieve energie.
Zonne-Energie, Algen-Energie, Waterstof-Energie en alle andere vormen van conservatief opgewekte en alternatieve energie.

Fluisterstil en totaal gratis.
Maar wat gaat er dan gebeuren met de stroomprijs.
En hoe wordt de stroom opgewekt?
Kerncentrales, grote kolencentrales, windmolenparken?
Ja, er zullen diverse verschillende vormen van energieontwikkeling komen.
Maar hoe kan je er als particulier voor zorgen dat de energieprijs niet de pan uit rijst en je zelf bepaalt wat je auto en huisenergie kost.

Dan bouw je je eigen energiecentrale thuis.
Schoon, stil en compact.
Dat doe je via Zonne-energie (zie www.energielabeladviezen.nl/zonne-energie.) en niet te vergeten Wind-energie